söndag 24 oktober 2010

Cowboy BebopDe senaste månaderna har jag kollat på Anime-serien Cowboy Bebop. Jag har ju knappt sett nån Anime annars - typ enstaka avsnitt av Sailor Moon, Pokémon, den fluffiga barn-Mumin, samt den fantastiska Akira.

Så, Alex i klassen gav mig CB och sa att "du borde gilla den här", och jag började kolla, och det var verkligen bra. Bara introt är ju sjukt snyggt: rymdskepp, pistolskott, mörka silhuetter och vindlande cigarett-rökpelare, i grafiska och popkonst-iga färgkompositioner. Och med ett bebop-jazzigt soundtrack som verkligen sätter stämningen. Eller ja, ni kan ju kolla själva:

http://www.youtube.com/watch?v=qqvsUs-iQvg

Serien utspelar sig 2071, när jorden blivit närmast obeboelig och människor koloniserat solsystemets andra planeter och månar. Huvudpersonerna Spike, Jet och Faye är prisjägare, "Cowboys", och grundstoryn i varje avsnitt brukar vara att de letar efter någon efterlyst brottsling. Det finns influenser från alla möjliga genrer; huvudkaraktären Spike Spiegel är en blandning av desillusionerad detektiv och bounty hunter - med Bruce Lees fightingstil. När han, Faye och Jet inte är på rymdskeppet "the Bebop" vistas de i sunkiga barer, glittrande kasinon, enorma köpcentrum, dammiga ödelandskap: filmiska miljöer som inte förändrats i utseende bara för att de ligger på en annan planet. På så sätt är inte framtids-temat så framträdande som det kan vara i andra science fiction-tvserier. Miljöer och känsla kan snarare påminna om western eller noir, vilket förstärks av musiken.

För musiken är fantastisk. Den varierar sig mycket: det är främst jazz och blues, men även modernare rock och pop, Morricone-pastischer och mer rena filmmusikaliska soundtrack. Den lyfter verkligen animen, och ger en lite mer eftertänksam ton till många scener.

Så: Cowboy Bebop är action, humor och lite drama i snygg förpackning. Jag gillar´t. Ska snart börja kolla på Monster, en annan serie Alex tipsat om.

(Bilden hämtad från www.willlifedesign.co.uk/Anime.html)

4 kommentarer:

 1. Blir sugen på att börja kika på anime igen. Ska nog ta tag i Cowboy Bebop ganska snart!

  SvaraRadera
 2. Åh coolt! Alex tipsade mig också om den här, har sett nån bit när det gick på tv. Är själv inte heller så insatt i animé alls så kul att höra tips från nån som sitter i samma västvärldsbåt liksom ;) serien verkar ju också påminna om tvserien Firefly (min stora favorit)... Måste fixa!

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet! Låter minsann som något jag också borde kolla på :) Kanske kan jag också fråga Alex...

  SvaraRadera
 4. Ja, börja kolla hörni...:) serien består förresten av 26 avsnitt, typ 20-minuterslånga, och så finns det en bra långfilm också.

  Olov: har inte sett Firefly, men den verkar ju väldigt bra, tänkte kolla in den snart :)

  SvaraRadera