onsdag 2 mars 2011

Den tunna döda linjen

Håller på och återhämtar mig från en mäktig Comic Royale-spurt. Deadline var den första mars, och jag var i ateljen från måndag morgon till tisdag kväll - fyllde i text i pratbubblorna, skrev om dialog, justerade vissa sidor. Hade fått för mig att göra den sista sidan efter att de andra var helt klara, för att få ett slut som kändes naturligt mot handlingen i övrigt. Kanske ingen jättebra idé när man blir tvungen att rita seriens upplösning efter ett dygn med endast en halvtimmes sömn, men jag tror att det blev okej till slut.

Min Comic Royale-serie klockade in på tretton sidor till slut, här är förstasidan:


Jag kände för att försöka göra en serie som drivs framåt av karaktärerna själva och deras relation, snarare än saker som händer. Jag har ju gjort mycket som går åt noir-hållet tidigare, och det är bekvämt att ha genreklichéer att luta sig mot; man kan ta typiska noir-konventioner och använda dem som färdiga byggstenar i historien, och sedan arbeta utifrån det. Sånt som känns fånigt eller orealistiskt "hör till genren".

Men nu ville jag göra nåt mer, ehhh...genuint. Och mer allvarligt. Det jobbiga med det är att det känns mer anspråksfullt och pretto. Man börjar fundera på att lägga in små "skyddsnät". Som att lägga in mer humor, mer "glimten i ögat", eller att ge serien den självkommenterande undertiteln "En melodram" - som för att säga: "jag vet att det är lite fånigt och corny, så om du tycker det är det meningen". Till slut avstod jag dock från det. Det finns en del humor i serien iallafall. Sen är den väl inte så melodramatisk som jag fick för mig att den var klockan halv fem på morgonen.

Återblick har redan fått omdömena "håller ihop bra" och "småtrevlig". Förhoppningsvis kommer den finnas med i Comic Royale 5, som kommer att finnas tillgänglig på SPX i Kulturhuset i början av maj.

3 kommentarer:

 1. Jag förstår dig precis, och du sätter ord på många funderingar jag haft innan, speciellt med att luta sig mot genre. Jag gör och jag gjort exakt samma sak, luta sig mot noir hehe.. Jag ville också göra något seriöst, vackert och typ betydelsefullt men alla mina funderingar för story till Comic Royale kändes fånigt seriösa eller ogenomtänkta. Det blev inte riktigt noir men kan inte säga att det blev den seriösa berättelse jag tänkt från början.. Men jag gjorde fyra sidor från scratch med digitala raster på tre kvällar så jag är rätt nöjd ändå. Jag lade in lite extra humor på några ställen när jag ritade, typ som skyddsnät.. Fan Martin, när jag ger ut en bok så får du skriva förordet! Du förstår mig haha XD

  SvaraRadera
 2. Som du sagt själv, du har ju så många tunga, långa serier i ryggen att du har tillräckligt med livlina för att ge dig in på såna här daredevilgrejer! ;)
  Jag är skittaggad på att få läsa spökeriet i sin helhet!
  Och vet du vad?
  Tanken har slagit mig att kanske härma dina blyertsbakgrunder...

  SvaraRadera
 3. Efraim: Kul att nån känner igen sig :D Det ska bli kul att läsa din serie, ser sjukt mycket fram emot att se hur nya CC blir!

  Erik: Ja, jag har ju avverkat en redig bunt seriesidor nu, känns bra att ha hoppat mellan genrer ändå. Ser fram emot att läsa din CC-grej i färdigt skick! :)

  SvaraRadera